Recept forrása: Klasszikus házi recept
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Péksütemény, sós sütemény
A sajtos pogácsa az egyik legnépszerűbb magyar sós sütemény, amelyet puha, vajas tésztája és gazdag sajtrétege tesz ellenállhatatlanná. Kívül ropogós, belül foszlós, és ha jól dolgozunk, több napig friss marad.
⏳ Elkészítési idő
- Előkészítés: 20 perc
- Kelesztés: 45-60 perc
- Sütés: 20-25 perc
- Teljes idő: kb. 1,5-2 óra
🍽 Mennyiség
- Kb. 25-30 db pogácsa (mérettől függően)
🛒 Összetevők
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 250 ml langyos tej
- 100 g vaj vagy margarin (puha)
- 100 g reszelt sajt (trappista, cheddar vagy gouda)
- 1 db tojás
- 1 ek tejföl (opcionális, a még puhább állagért)
Tetejére:
- 1 db tojás (kenéshez)
- 50 g reszelt sajt
🥣 Elkészítés
1. Az élesztő felfuttatása
- A langyos tejben keverd el a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.
2. A tészta összeállítása
- A lisztet szitáld egy nagy tálba, keverd hozzá a sót.
- Add hozzá a puha vajat, a reszelt sajtot, a tojást és az élesztős tejet.
- Gyúrd össze lágy, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá egy kanál tejfölt.
- Takarjuk le, és hagyjuk 45-60 percig kelni meleg helyen, amíg a duplájára nő.
3. Nyújtás és szaggatás
- Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagságúra.
- A tetejét késsel finoman rácsozd be, hogy sütés közben szép réteges legyen.
- Pogácsaszaggatóval (vagy egy kisebb pohárral) szaggasd ki a pogácsákat.
4. Sütés előkészítése
- Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a pogácsákat.
- A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal.
5. Sütés
- Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.
🍽 Tálalás
- Frissen, még melegen az igazi!
- Teával, tejjel vagy forró levessel tökéletes kísérő.
- Légmentesen zárva akár 2-3 napig is puha marad.
🔥 Tippek és trükkök
- Minél több réteg hajtogatással éred el, annál levegősebb lesz.
- Ha gazdagabb ízt szeretnél, a vaj egy részét helyettesítheted libazsírral.
- Fűszeres változathoz adhatsz a tésztába pirított hagymát, fokhagymaport vagy chilipelyhet.
- A ropogósabb tetejű pogácsához sütés előtt szórd meg egy kis durva szemű sóval.
Jó étvágyat és élvezd a tökéletes házi sajtos pogácsát! 🧀🥐✨