🧀 Puha és omlós sajtos pogácsa

Recept forrása: Klasszikus házi recept
Recept származási országa: Magyarország
Kategória: Péksütemény, sós sütemény

A sajtos pogácsa az egyik legnépszerűbb magyar sós sütemény, amelyet puha, vajas tésztája és gazdag sajtrétege tesz ellenállhatatlanná. Kívül ropogós, belül foszlós, és ha jól dolgozunk, több napig friss marad.


⏳ Elkészítési idő

  • Előkészítés: 20 perc
  • Kelesztés: 45-60 perc
  • Sütés: 20-25 perc
  • Teljes idő: kb. 1,5-2 óra

🍽 Mennyiség

  • Kb. 25-30 db pogácsa (mérettől függően)

🛒 Összetevők

Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 250 ml langyos tej
  • 100 g vaj vagy margarin (puha)
  • 100 g reszelt sajt (trappista, cheddar vagy gouda)
  • 1 db tojás
  • 1 ek tejföl (opcionális, a még puhább állagért)

Tetejére:

  • 1 db tojás (kenéshez)
  • 50 g reszelt sajt

🥣 Elkészítés

1. Az élesztő felfuttatása

  1. A langyos tejben keverd el a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felfut.

2. A tészta összeállítása

  1. A lisztet szitáld egy nagy tálba, keverd hozzá a sót.
  2. Add hozzá a puha vajat, a reszelt sajtot, a tojást és az élesztős tejet.
  3. Gyúrd össze lágy, rugalmas tésztává. Ha szükséges, adj hozzá egy kanál tejfölt.
  4. Takarjuk le, és hagyjuk 45-60 percig kelni meleg helyen, amíg a duplájára nő.

3. Nyújtás és szaggatás

  1. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagságúra.
  2. A tetejét késsel finoman rácsozd be, hogy sütés közben szép réteges legyen.
  3. Pogácsaszaggatóval (vagy egy kisebb pohárral) szaggasd ki a pogácsákat.

4. Sütés előkészítése

  1. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a pogácsákat.
  2. A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg reszelt sajttal.

5. Sütés

  1. Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg szép aranybarnák lesznek.

🍽 Tálalás

  • Frissen, még melegen az igazi!
  • Teával, tejjel vagy forró levessel tökéletes kísérő.
  • Légmentesen zárva akár 2-3 napig is puha marad.

🔥 Tippek és trükkök

  • Minél több réteg hajtogatással éred el, annál levegősebb lesz.
  • Ha gazdagabb ízt szeretnél, a vaj egy részét helyettesítheted libazsírral.
  • Fűszeres változathoz adhatsz a tésztába pirított hagymát, fokhagymaport vagy chilipelyhet.
  • A ropogósabb tetejű pogácsához sütés előtt szórd meg egy kis durva szemű sóval.

Jó étvágyat és élvezd a tökéletes házi sajtos pogácsát! 🧀🥐✨

MaXiBlog
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.